top of page
  • Obrázek autoraAdéla Králová

Tip č. 5: Technika STOP

Schopnost zastavit se je důležitá životní dovednost: umět se odpoutat od rušných obvyklých činností a neustálého šumu mysli. To nabízí větší prostor a jasnost pro rozhodování, která jsou konstruktivní a tvořivá. Opakem je pak neustálé konání, které vede často spíše k destrukci a frustraci. 


Praxe zastavování je jednoduchá, zvládne ji každý. Jen je třeba ji opravdu dělat. Nastavte si na mobilu upomínku na každé dvě hodiny a v momentě, kdy zazvoní, udělejte následující: 


Praxe zastavování STOP


S - Stůj! Přestaň cokoliv dělat, cokoliv tlačit, cokoliv napravovat, o cokoliv se snažit, vychovávat, vysvětlovat. Zkrátka přestaň s tím, co právě děláš.


T - Třikrát se zhluboka se nadechni a vydechni. 


O - Otevři pozornost. Vnímej barvy, pachy a zvuky, které jsou kolem tebe. Půdu pod nohama, čeho se dotýkají tvé ruce.  


P - Podnikni jeden Pečující krok. Teď, když sis uvědomil*a, jak je ti v těle, udělej pro sebe jeden pečující krok - dojdi se napít, vyčůrat, protáhni se, otevři okno a nadechni se… Cokoliv si tvoje tělo žádá.



Můžete praktikovat kdykoliv během dne. Například každé dvě hodiny (nastavte si upozornění na mobilu), po ukončení jedné činnosti, než se pustíte do druhé, v přestávkách mezi hodinami, kdykoliv když cítíte nesoustředěnost, roztěkanost, neklid, řešíte problém a nedaří se to…


Toto je návod na rychlé odpoutání se od problému. Tím, že poohlédneme od problému, který způsobuje, že se necítíme dobře, a zaměříme se na sebe, můžeme najít zpět svůj ztracený klid. Danou situaci pak můžeme vyřešit snadněji, rychleji, s větším nadhledem.


Vhodná chvíle pro toto cvičení, je když vás dusí negativní emoce, máte konflikt s kolegy, dítětem, partnerem, nebo máte pocit, že se toho na vás valí zkrátka moc. Právě ve vytížených dnech, trénujte techniku STOP o to poctivěji. Náročné dny pak zvládnete s o to větším klidem. Vyzkoušejte. Vyplatí se to.


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page