top of page
  • Obrázek autoraAdéla Králová

Tip č. 6: Hromosvod

Aktualizováno: 16. 4.

Vhodné pro děti od 12 let


Cílem tohoto cvičení je naučit se věnovat pozornost tomu, co se děje v našem nitru, stejným způsobem, jakým bychom mohli věnovat pozornost tomu, co se děje kolem nás. Dovolit čemukoli, co prožíváme, a jakkoli se naše mysl chová - dát jí prostor, aby byla taková, jaká je (v protikladu k jejímu potlačování) - je klíčové a pomáhá to naši mysl zklidnit.


Jak se cítíte právě teď? Co se vám honí hlavou?

Je-li mysl neklidná jako opice, dejme jí prostor, aby byla neklidná, a věnujme se jí s respektem, trpělivostí a zvědavostí. Je-li pomalá jako lenochod, buďme k ní trpělivě zvědaví. Je-li divoká a zuřivá jako slon, rozpoznejme to a dejme ji prostor, v němž se zklidní. 

Jedním z nejlepších způsobů, jak se zklidnit a zpomalit, je přenést pozornost do spodní části těla, počínaje tou úplně nejnižší: chodidly, která se dotýkají země. Povzbuďte děti, aby praktikovaly toto cvičení kdykoli a kdekoli, když se budou cítit ve stresu, a to i při procházce.

Před zahájením této aktivity se dětí zeptejte, jaké to je, když jsou ve stresu. Obvykle, když jsme ve stresu, cítíme, jak nám v těle stoupá energie a jsme “napjatí”. Myslíme (a možná i mluvíme) rychle a náš dech se stává mělkým a zadýchaným.


Pokyny pro praktickou činnost krok za krokem 

Krok 1:

Přeneste pozornost do chodidel. Můžete zavřít oči nebo je nechat otevřené. Ať už stojíte, nebo sedíte, začněte tím, že přenesete svou pozornost do chodidel. Nalaďte se na pocit svých chodidel, když se dotýkají podlahy... všímejte si, jaký je to pocit... které části chodidel jsou v kontaktu s podlahou a které ne... zkoumejte tyto pocity s trpělivostí, laskavostí a zvědavostí.


Krok 2:

Prozkoumejte své nohy. Všímejte si, jaké to je mít na sobě ponožky a boty (pokud je máte!). Vnímejte nyní váhu a pocity ve svých nohou... nárty, holeně, lýtka... přední a zadní část stehen... opravdu si dovolte prozkoumat, jak se nohy cítí zevnitř...


Krok 3:

Ukotvěte své vědomí v dolní polovině těla. A nyní rozšiřte své vědomí tak, aby zahrnovalo všechny pocity dolní poloviny těla... je to téměř, jako byste naslouchali dolní polovině těla... přijímali všechny její vjemy a signály, jak se okamžik po okamžiku mění... Zavnímejte najednou nohy na podlaze, zadek na židli... ukotvěte své vědomí v dolní polovině těla.


Krok 5:

Všímejte si svého dechu. Nechte se osvěžit a vyživit svým nádechem a dovolte si skutečně se uvolnit při výdechu.


Krok 6:

Nakonec si všimněte, jak provádění tohoto cvičení ovlivnilo stav vaší mysli... Pozorujete, že má uklidňující účinek? A pak, až budete připraveni, jemně otevřete oči.


Toto cvičení rozvíjí:

  • snížení úrovně stresu

  • zvídavosti a laskavosti vůči sobě samému

  • rozpoznávání a pozorování pocitů a vjemů v těle


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page