top of page
  • Jana Kyriakou

Tipy na pohádky a filmy o genderové rovnosti a dětech, které se odvažují být jiné

Aktualizováno: 1. 4. 2023



Díváte se rádi na pohádky? A které máte nejraději? Ty, kde chrabrý princ zachrání nebohou princeznu? Nebo jak naivní děvče ke štěstí přijde? O čertech, loupežnících nebo fantasy? Staré klasiky nebo moderní verze? Jelikož se s pohádkami a příběhy setkáváme všichni, je zajímavé zamyslet se, jak moc nás jednotlivé postavy a jejich charaktery od dětství ovlivňují a co děti a mládež vlastně učí o světě do kterého vyrůstají. Opravdu odráží realitu?


Učíme se příběhy. Pohádky vznikají na archetypální rovině.

Skrz klasické pohádky a příběhy se děti od raného věku totiž učí hlavě stereotypním a opakujícím se představám o tom, co znamená být dívkou a co znamená být chlapcem.


Pokud bychom se kriticky podívali na většinu českých pohádek, najdeme podobné, opakující se rysy. U dívek/princezen jde o vzhled, ta nejkrásnější vyhrává, bývá naivní, pasivně čekající na svého zachránce, sedí a čeká až ji najdou. Většinou se o sebe sama nedokáže postarat, je nesvéprávná a potřebuje, aby jí někdo jiný říkal, co má dělat a jak se má chovat.


Chlapci /mladí muži/ princové se sice zprvu jeví jako hloupí, ale vždy se nakonec ukáže, že jen potřebovali správnou výzvu, která odhalí jejich vnitřní potenciál a mazanost. V opačném případě bývají od začátku zobrazováni jako chrabří a cílevědomí, schopní a odhodlaní jít a dosáhnout svého vysněného cíle.


A milostné vztahy hlavních hrdinů? Tak to se většinou prostě dva potkají, zahoří láskou na první pohled a žijí si šťastně až do smrti. Vzájemnému poznávání, rozvíjení diskusí a společnému překonávání překážek už se příběhy tolik nevěnují. Protože nejdůležitější přeci je, že se konečně potkali.


Jde to i jinak

Jelikož jako dospělí už moc dobře víme, že svět je hodně pestré místo, měli bychom děti seznamovat také s pohádkami a příběhy, které zobrazují alespoň nějakou diverzitu a děti tak věděli, že se mohou formovat individuálně, dle svých zájmů a preferencí. Vždyť výběr knížek probíhá nejen podle oblíbeného tématu a žánrů, ale i podle toho, jestli se v příběhu objevuje holka nebo kluk, tedy někdo, s kým by se mladý čtenář nebo čtenářka mohli ztotožnit.


V literatuře i filmech dnes již naštěstí najdeme větší zastoupení queer postav, postav s odlišnou barvou pleti, různých tělesných typů, handicapů, sociálních statusů a hlavě - rozličných přání, které mají od života. A to nejen v epizodních, ale i hlavních rolích.


Nad klasikou zlomit hůl?

Ne úplně :) Pokud vám některý příběh přijde v něčem nevyvážený či stereotypizující, využijte ho jako příležitost k reflexi a diskuzi. Zeptejte se dětí či mládeže na to, jak vnímali hlavní a vedlejší postavy, co jim na nich přišlo zajímavé, co se jim na nich líbilo nebo naopak nelíbilo…nebo s nimi sepište vlastní závěr příběhu, pohádku dopište a rozveďte její děj takovým směrem, který se vám bude líbit.




Filmy a knihy o genderové rovnosti pro děti a mládež, které pracují s tématem jinakosti, kde jsou dívky, chlapci a mládež různých genderových identit slyšet, jsou oceňováni a mají přístup k rovným příležitostem, mohou vyjádřit svůj názor a určovat svou vlastní budoucnost.



DĚTSKÁ LITERATURA


Brzy ráno: Lawrence Schimel

Rýmovaná kniha pro nejmenší. Co dělá malý kluk, když jeho mámy ještě spí a vzhůru je s ním jen kocour? Jednoduchá zápletka zpracovaná poetickým způsobem, přibližuje dětskému čtenáři LGBT rodinu, která prožívá stejné životní situace jako rodiny tradiční.


Teď není čas na hraní: Lawrence Schimel

Rýmovaná kniha pro nejmenší. Příběh malé holčičky, která už by si ráda nechala přečíst od svých tátů knížku před spaním, ale psík Rex má jiné plány. Příběh zachycuje všední rodinné okamžiky a pomáhá přirozeně akceptovat realitu stejnopohlavního rodičovského páru.


Tango: Justin Richardson & Peter Parnell

Roy a Silo, dva tučňáčí kluci z newyorské zoo, si postavili hnízdo z kamenů a střídavě na něm seděli. Ale nic se nedělo… Až jednou dostal ošetřovatel Gramzay vynikající nápad! Příběh jedné skutečné ptačí rodiny s nádhernými ilustracemi Henryho Colea vtáhne děti všech generací.


Barevné pohádky: autor JaCobra

Dětská knížka, první svého druhu na českém trhu, kde hlavní postavy pohádek jsou autobiografické výpovědi reálných lidí z LGBTQ+ komunity. Ne všechny pohádky však mají queer tématiku, v příbězích se setkáte s tématikou genderu, zažitých stereotypů, a také různých vizuálních odlišností jako například alopecie.

Více se o knížce dozvíte z článku zde nebo na webu knížky.


Jura a lama: Markéta Pilátová

První původní česká pohádka o klukovi se dvěma mámami. Kniha sice ukazuje méně obvyklý rodinný model, nesnaží se však téma dětí, které mají rodiče stejného pohlaví, nijak nafukovat ani problematizovat. Což ostatně platí i u ostatních příběhů z LGBT+ rodin. Důležitější než samotná rodinná forma jsou dobré a láskyplné vztahy mezi členy rodiny. Kdybychom tento pár zaměnili za heterosexuální rodiče, základní dějová kostra zůstane netknuta.v LGBT rodinách funguje život úplně stejně jako jinde.

Malý Jura ze statku v horách Jestřábníkách ještě nechodí do školy a už toho tolik umí. Stará se o ovce, s lamami mluví indiánsky, plete šály a když je třeba, vydá se na záchrannou výpravu, která skončí až v kouzelných norách krtčí královny. A k tomu všemu má dvě báječné mámy.


Princ a princ: Stern Nijland, de Haan Linda

Starou královnu už koruna na hlavně tíží a ráda by se chystala do penze. Jenže aby mohl syn převzít vládu a stát se králem, musí se oženit. Začnou se sjíždět princezny z celého světa, ovšem našemu princi se žádná z nich nelíbí. Přichází poslední princezna a světe div se! princ se zamiluje se na první pohled. Avšak až na další stránce zjistíme, že vedle princezny stojí její bratr Krasomil, to pro něho se tak rozbušilo princovo srdce. Princ se zamiloval do princeznina bratra! Jejich láska je vzájemná. Jak to skončí?


Organizace Safe the Children nabízí 9 anglických knih (Baby Feminists, Are You a Boy or Are You a Girl?, My First Book of Feminism (for Boys), Little Feminist Board Book Set, Girls Are Not Chicks Coloring Book, Boy, Can He Dance!, Made by Raffi, Gender Now Coloring Book, Stories for Boys Who Dare to Be Different) o genderové rovnosti již pro děti od raného a předškolního věku.


Pipi Dlouhá punčocha: Astrid Lindgrenová

Příhody ze života svérázné devítileté dívenky s nevšedním chováním, jménem i vzezřením, nejsou skutečně ledajaké.


Agnes a zakázaná hora: Veronika Hurdová

Agnes žije v pralesním kmeni Magrejů. Lidé z její vesnice se rodí s nějakým neobyčejným darem. Jakmile svůj dar objeví a ovládnou, musí jej na Úplňkové slavnosti předvést a složit přísahu, ve které přislíbí dar používat ku prospěchu celého kmene.



LITERATURA PRO MLÁDEŽ


Komiks Záleskautky: Noelle Stevensonová a kolektiv

Záleskautky se staly kultem pro moderní čtenářky i čtenáře. Svéráznou formou podporují hodnoty, jako jsou přátelství, tolerance, ochrana přírody a odvaha. Bobříky budou brzy sbírat také v animovaném seriálu na HBO.


Prašina: Vojtěch Matocha

Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. Spolu se Záleskautkami další velmi podařená moderní foglarovka.


Dcera čarodějky: Lene Kaaberbøl

Jedenáctiletá Dina zdědila po své matce mocný dar. Umí se podívat člověku přímo do duše a vyvolat v něm pocity studu za jeho činy. Nemá proto žádné kamarády a ostatní děti ze vsi se jí vyhýbají. Takový samotářský život má však brzy skončit.


Nimona: Noelle Stevenson

V tomhle zvláštním království vedle sebe existují rytíři i nejmodernější technologie. Jeho řád naruší příchod dívky jménem Nimona, která se dokáže proměnit v nejrůznější stvoření a která navíc nabídne svoje služby vrchnímu padouchovi. Společně s ním se snaží celému království ukázat, že zdejší idol a jeho kolegové z „Institutu prosazování pořádku a hrdinství" nejsou tím, za koho se vydávají.


Muffin a čaj: Theo Addair

Daniel a Kit jsou dva šestnáctiletí spolužáci, kteří snad ani nemůžou být rozdílnější. Jeden je nejlepším studentem na internátě, k okolí se chová odměřeně a úzkostlivě si střeží své soukromí. Druhý má umělecké nadání, pořádek považuje tak trochu za zbytečnost a často dřív mluví, než myslí.

Zdálo by se, že přátelství mezi nimi je nepravděpodobné a cokoli hlubšího rovnou nemožné.


Kapky na kameni: kolektiv autorek

Příběh padesáti žen a dívek z Čech a Slovenska, které posouvaly hranice. Nenápadné ale vytrvalé rebelky bojovaly za práva žen, snažily se uplatnit v umění, sportu nebo ve vědě. Některé z nich používaly i opravdové zbraně, ale většina z nich jen svůj hlas, um, vytrvalost a lásku ke své zemi. Některé známé, jiné zapomenuté, ale všechny si zaslouží naši pozornost, protože jako kapky na kameni, krůček po krůčku, prošlapaly cestičku těm dalším.


Můj brácha se jmenuje Jessica: John Boyne

Na svého staršího bratra Jasona se Sam Waver mohl vždycky ve všem spolehnout. Sam ho zbožňuje, zdá se totiž, že Jasonův život je perfektní – je přátelský, oblíbený, skvěle hraje fotbal a holky se můžou přetrhnout, aby s ním mohly chodit. Ale jednoho večera svolá Jason celou rodinu a svěří se jim s tajemstvím, se kterým se potýká už nějakou dobu.



FILMY A SERIÁLY


Raya a drak

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry.


Luca

Animovaný snímek studií Disney a Pixar Luca, odehrávající se v malebném městečku italské riviéry, vypráví o dospívajícím chlapci, který zažívá nezapomenutelné letní prázdniny plné zmrzliny, těstovin a vyjížděk na mopedu. Prosluněná dobrodružství prožívá Luca se svým novým nejlepším kamarádem, avšak jejich veselí ohrožuje přísně střežené tajemství, neboť oba jsou ve skutečnosti vodní příšeráci z podmořského světa.


Fany a pes

Dvanáctiletá Fany a ušatý pes se stanou svědky událostí, které změní budoucnost celé země. Napínavý i laskavý animovaný film, který dětem přibližuje revoluční rok 1989.


Můj život Cuketky

Cuketka není žádná padavka, ale malý čiperný chlapec. Poté, co přijde o maminku, má pocit, že je sám na světě. To ale ještě neví, s kým se ve svém novém životě – v dětském domově – setká. Simon, Ahmed, Jujube, Alice a Béatrice: ti všichni si procházejí nelehkým dětstvím, ale zároveň zůstávají malými hravými dětmi. A pak je tu ještě Camille. Když vám je 9 let, je tak snadné se zamilovat a objevovat nové věci. A co takhle být kromě toho ještě šťastný?


Až na severní pól

Jdi za svým snem, třeba až na Severní pól. Rodinný animovaný film s půvabnou vizuální stránkou, silným příběh a sympatickou dívčí hrdinkou. Patnáctiletá Saša je dcera bohatých aristokratických rodičů v Rusku konce 19. století. Sní o dalekém severu a truchlí nad osudem svého dědečka Olukina, významného vědce a polárníka, který se dosud nevrátil ze své poslední expedice, na které se pokusil dobýt severní pól.


Burákový sokol

Moderní dobrodružný příběh ve stylu Marka Twaina, sleduje Zacka (Zack Gottsagen), citlivého mladíka s Downovým syndromem, který uteče z domova s pečovatelskou službou, aby si splnil svůj sen a stal se profesionálním zápasníkem.


Pán velryb

Film odehrávající se na Novém Zélandu je vypráví o střetu dvou světů. Tradiční kultury Maorů a současné společnosti. Koro se snaží o zachování tradic a hledá nového vůdce pro svůj lid. Nejlépe vyhovující se zdá jeho vnučka Pajkíja, jenže to tradice neumožňují, naopak je to v přímém rozporu. Ale jak už to tak bývá, nakonec přeci jen ustoupí...


Billy Elliot

Drsný "macho" otec jedenáctiletého Billyho se rozhodne, aby se synek pochlapil, že ho pošle do kurzů boxu v místním sportovním středisku. Billy se snaží proniknout do tajů tohoto drsného sportu, když se ale vedle v sále roztočí sukénky malých budoucích primabalerin, učarován ladností jejich pohybů, zůstává jako přilepený na místě a hlavou mu víří myšlenky typu "co by tomu řekl jeho otec, co by tomu řekl jeho militantní bratr". Touha je ale silnější než on a tak se domluví s paní Wilkinsonovou, která má na starosti baletní potěr, aby ho zařadila mezi dívky. Po krátké době Billy objevil nový svět a bylo jasné, že jeho talent je obrovský a tak na nátlak paní Wilkinsonové zaplatí otec Billymu hodiny na prestižní baletní škole.


Za jedné bouřlivé noci

Příběh o přátelství, který je možné interpretovat i jako romantický. Příběh o jinakosti, toleranci a pochopení.


Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

Legenda o konci světa o nebojácné dospívající dívce, která se vydává na nebezpečnou cestu, aby zachránila svůj lid. Stane se zkušenou mořeplavkyní, plaví se přes širý oceán a zažívá nebezpečná a úžasná dobrodružství. Na konci cesty Vaiana splní úkol svých předků a najde to, co vždycky hledala: sama sebe.


Klukanda (2011, natočila Céline Sciamma)

Studie toho, co zažívá v každodenních situacích dítě, které se nechová podle vyžadovaných genderových norem.


Táborový ostrov

Dva nejlepší kamarádi Oscar a Ježka tráví léto na letním táboře pod vedením čarodějek, přátelí se s příšerami ze sousedství a zažívají nejrůznější magické, fantastické i mimozemské příhody. Tak vzhůru na Táborový ostrov!


She-Ra a princezny moci (2018-2020)

Bojovnice Adora objeví magický meč – a taky to, že je legendární hrdinkou jménem She-Ra. Přidá se k Rebelii, její nejlepší kamarádka ale zůstává na straně zlé Hordy.


Andi Mack

Americký rodinný komediálně-dramatický televizní seriál vysílaný na Disney Channel. Vedlejší postava je homosexuální chlapec.


Atypický

Americký komediální drama streamující televizní seriál. Zaměřuje se na život 18letého Sama Gardnera na to, jak se tento autistický teenager rozhodne najít si přítelkyni svou snahou o větší nezávislost přivede celou rodinu na cestu za sebepoznáním.



DALŠÍ ZDROJE NA ZAJÍMAVOU LITERATURU PRO DĚTI A MLÁDEŽ:



LGBT+ literatura pro děti a mládež - seznam 40 knih na serveru Databáze knih


Nakladatelství LePress je české lesbické nakladatelství, které v roce 2007 založila Markéta Navrátilová. V současné době se věnují knihám pro děti z gay a lesbických rodin.


Online magazín Mravenčí chůva, který provází světem současné literatury pro děti a pomáhá malým (i velkým) čtenářům otevírat bránu ke čtení a kvalitní literatuře!




A jak jsou na tom hračky a geneder? Doporučuji článek z magazínu Heroine: Děti vám to řeknou. O hře a stereotypech pohledem jich samotných



Autorka: Jana Netíková, Motion Digital




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page