top of page
  • Veronika Vesela

Tip č. 3: Foukání do hrnku horké čokolády

Pro některé je dech zajímavá kotva, protože se neustále mění – od nádechu, přes výdech až po další nádech – a my můžeme tento tok sledovat svým vědomím, když na něj zaměříme svou pozornost. Vysvětlete mládeži, že se nyní zkusíte spojit s dechem, který může být jejich kotvou do přítomného okamžiku. Následující praxe vědomého dýchání jim pomůže jak ke zklidnění ve stresových situacích, tak kdykoliv jsou v klidu jaké trénink ukotvení pozornosti.


Cvičení je vhodné pro děti od 3 let i mládež


Pokud se studenti během soustředění na dech kdykoli nebudou cítit dobře, umožněte jim ve cvičení bez pocitu selhání přestat. Ticho a dechová cvičení mohou někdy vyvolat silné emoce, zejména u mladých lidí nebo dospělých, kteří zažili nějaké trauma. Proto je důležité, aby trénink všímavosti ve třídě působil jako pozvánka.

Jedním ze způsobů, jak mladé lidi podpořit, je nabídnout jim v rámci jakéhokoli cvičení několik možností na výběr a ukázat jim hned na začátku, že mohou najít různé způsoby, jak se zdrojovat, pokud zažijí nepříjemné pocity. Například někdy může být volba nepokračovat v praxi tou nejlepší formou sebepéče. Dejte mladým lidem vědět, že mohou mít oči otevřené, pokud se cítí bezpečněji, nebo že mohou použít jinou kotvu, pokud například soustředění na dech vyvolává úzkost. Nemusí se vždy řídit vaším vedením! Jde o to, aby se vědomě rozhodovali a podporovali sami sebe. Jak postupovat krok za krokem:


Představte si, že máte šálek horké čokolády, která krásně voní, ale je příliš horká na to, abyste ji vypili.


Když ji držíte v rukou, můžete se nadechnout nosem, abyste ucítili její vůni, a pak na ni velmi jemně fouknout, aby se ochladila. Dávejte pozor, abyste ji potřísnili!


Zkuste to teď několikrát. Nadechněte se nosem, abyste si k čokoládě přivoněli, a pak na ni velmi jemně foukněte, abyste ji ochladili. Dávejte pozor, abyste ji postříkali! Zkuste to teď několikrát. Nadechněte se nosem a jemně vyfoukněte ústy.

Mnoho lidí při tomto způsobu dýchání zjistí, že se jejich organismus trochu zklidní. Možná jste si právě teď ničeho nevšimli, ale zkuste si to někdy, až už budete klidní, znovu procvičit a uvidíte, jaký to bude pocit. Pak můžete toto dýchání použít ve chvílích, kdy se budete cítit úzkostní nebo rozrušení.


Autorka: Veronika Veselá

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page