top of page
  • Veronika Vesela

Tip č. 2: Dech pěti prstů

Aktualizováno: 6. 12. 2023

Tohle cvičení je účinným nástrojem, jak během několika minut naučit mládež vnímat sebe sama – a přináší mnoho výhod! Nejenže dává příležitost prozkoumat různé pocity v těle (například dotek), ale také pomáhá rozvíjet trpělivost a soustředění a zároveň nás učí, jak zůstat v daném okamžiku přítomný*á. Kromě toho cvičení pomáhá vyladit se na jemné tělesné signály, jako je napětí nebo stres, které se mohou objevit ve chvílích, kdy se necítíme zvlášť vyrovnaní nebo uvolnění.

Vhodné pro děti od 3 let i pro mládež


Než začnete se samotným cvičením, vysvětlete mládeži, co je cílem této aktivity a všechny výhody, které jim pravidelná praxe může přinést.

Jak postupovat krok za krokem:

Začněte tím, že otevřete jednu dlaň směrem k sobě a natáhnete prsty. Několikrát se zhluboka nadechněte nosem a poté vydechněte ústy. Jakmile se usadíte v rytmu dechu, ukazováček druhé ruky použijte jako ukazovátko. Začněte jím obkružovat ruku od kořene palce.


Když pohybujete ukazováčkem nahoru, nadechněte se nosem.


Když dojdete na špičku palce, zadržte dech.


Pak začněte vydechovat ústy a posouvejte přitom ukazováček dolů.


Obkružte tak všech pět prstů.


Dokážete posouvat ukazováček co nejpomaleji? Jako hlemýžď?


Můžete opakovat několikrát, dokud nepocítíte zklidnění. Je v pořádku, když se někdy klid nedostaví. Každé cvičení někdy funguje a někdy nefunguje. Můžete to vždy jen zkoušet.


Video návod Dech pěti prstů můžete shlédnout v angličtině zde.


Autorka: Veronika Veselá

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page